neděle 30. listopadu 2014

Review - Pekáč buchet



Autorka: Kateřina Petrusová
Žánr: Román
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.
Další skvělé čtení od Kateřiny Petrusové, které smlsnete jako pralinku. Najdete v něm všechno, co na jejích knížkách máte rády: svérázné postavy, skvělé dialogy, nečekané zápletky. Vtip, romantiku i napětí.

Tímto bych ráda poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy k recenzi!!!

Klára má skvělou práci, která ji neskutečně baví. V jejím případě by se dokonce dalo říct, že práce je její koníček. Miluje jídlo a ráda vymýšlí nové recepty. Aby toho nebylo málo, jídlem se i živí. Respektive je jeho kritička a pracovat pro jeden z nejznámějších časopisů není vůbec lehké. V životě ji vše vychází a jde jako po másle. Zlom však nastává, když její kamarádku a kolegyni Míšu bodne včela.

Alergická reakce je na světě a Kláře nezbývá, než Michaelu nahradit na jednom z jejích interview. A tak poznává Matouše Kopřivu, který je pravý opak jí samotné. Miluje sport, je společenský a člověk se s ním nikdy nenudí. Jediné, co tyto dva spojuje, je jídlo. Je záhadou, jestli jejich vztah vydrží navzdory tolika rozdílů či se nakonec rozpadne jako domeček z písku. Kolik překážek je ještě čeká? Rozdíly jsou jen malou jednohubkou.

Známá česká autorka nám přináší další novinku, která upoutá jak svou obálkou, tak i názvem. Katka Petrusová nezklamala ani v tomto díle, u kterého se zasmějete, uvolníte a vyženete z hlavy jakékoliv starosti. Klára, která je pravá workoholička, která má svou hlavu a je tvrdohlavá správným způsobem. A jak už bývá u Petrusové zvykem, čtenář si ihned oblíbí jak hlavní, tak i vedlejší postavy, jimiž jsou nejbližší přátelé Kláry a Kopřivy. Tihle dva si lezli na nervy a vztekali a zároveň si byli neskutečně blízko. Člověku může někdy příběh znít jako neskutečné klišé. Věřte ale, že je to vážně dobré klišé.

Jako jedinou nedokonalost Pekáče buchet bych označila konec, který byl dosti urychlený. Pokud by autorka dala onen neskutečně překvapivý zvrat do poloviny knihy a více jej rozebrala, jelikož to mělo vážně hodně velký potenciál, který se bohužel nevyužil, byla by kniha perfektní. Byla by delší, čtenář by se do ní více pohltil a já bych pak neměla, co k vytknutí. I přes tuhle vadu na kráse se mi kniha líbila. Byla čtivá, strhující a k odpočinku jako dělaná.

Mé hodnocení
4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat