úterý 22. dubna 2014

Review - Bez naděje


Autorka: Colleen Hoover
Žánr: YA, Romantika
Rok vydání: 2014
Počet stran: 384
Díl: 1.
Nakladatelství: Yoli

Anotace:
Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. 
Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené. 


Mnohokrát děkuji společnosti Euromedia za poskytnutí knihy k recenzi!


Mladá Sky žije poklidný život se svou matkou Karen, která se jí ujala, když byla malá. Vyrůstala bez příliš velkého kontaktu zvenčí. Karen odsuzovala jakoukoliv elektroniku a Sky se učila doma. Škola ji začínala lákat až v pozdějším věku. Nakonec s nemalým přemlouváním ji Karen zapsala na nejbližší střední školu. Její jediná a nejlepší kamarádka odjíždí pryč přes půlku světa, když Sky nastupuje na školu. Ještě ten den poznává záhadného chlapce jménem Dean.

Dean je už od počátku zahalený tajemstvím, které Sky nedokáže rozluštit. Nepřidává k tomu ani jeho náladovost, jenž ji učinila ještě zmatenější. Když však Dean spatří její náramek z dětství, vše se jenom víc zkomplikuje. Sky si nepamatuje dobu, než začala žít s Karen. Ale ať už chce nebo ne, minulost ji stejně jednou dožene a ona si bude muset vzpomenout...

První kniha nového nakladatelství Yoli je napínavá, tajemná a všechna svá tajemství nevyzradí jen tak. Colleen Hoover vás zavede do světa kruté reality a ukáže nový pohled na svět. S hlavní postavou se snadno sžijete. Autorka v knize popisuje pocity velmi precizně, až se může zdát, jako byste to sami prožívali.

Hlavní postavy nejsou kladné, ale ani záporné. Tak jako lidé v reálu, mají každá své mouchy. Jsou náladové, chovají se důvěryhodně vzhledem k věku a událostem, jež je za jejich dosavadní život potkaly. Kniha vás vtáhne do světa, který může potkat kohokoliv a když otočíte na poslední stranu, je to jako byste ztratili přítele. Nemůžete se dočkat konce, avšak zároveň si přejete, aby nikdy nenastal. Bez naděje i po přečtení dokáže zaměstnat mysl na hodně dlouhou dobu a jen tak na ni nezapomenete. Rozhodně se nejedná o knihu, která se čte pouze jednou za život. Po každém přečtení si všimnete něčeho, čemu jste předtím nevěnovali velkou pozornost. Vždy odhalíte něco nového.

Mé hodnocení
5/5

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :). Knihu jsem si dneska koupila, takže jsem na ní dost zvědavá :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně skvělá kniha! :) Jsem zvědavá, jak na tebe zapůsobí. :)

      Vymazat
  2. pěkná recenze, yoli mám moc ráda

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat